I Spanien är fisk och skaldjur en stor del av de Spanska köket, speciellt längs kusterna. Det spanska medelhavsköket är känt som en av de mest hälsosamma matkulturerna och en av orsakerna till den höga medellivslängden i Spanien.
Spanjorer tillagar fisk och skaldjuren oftast väldigt enkelt med en blandning av salt, peppar och olivolja med citron.
Det absolut bästa stället att köpa fisk i Spanien är självklart på marknaderna. Det är bra utbud, hög kvalitet och priset är oftast bättre än i stormarknaderna. Dessutom stödjer du det lokala näringslivet och människorna som bor på plats.
Men det är kanske inte så lätt att förstå vad som är vad alla gånger. Därför listar vi en liten ordlista som innehåller vad de vanligaste Spanska fisk och skaldjurs-sorterna är översatt till Svenska.
Almeja – hjärtmussla
Anguila – ål
Angula – ålyngel, småål
Atún – tonfisk
Bacalao – kabeljo/torsk
Besugo – havsbraxen
Boquerones (friterade och marinerade) – ansjovis
Caballa – makrill
Calamares – mindre bläckfisk som ofta serveras som friterade ringar
Cangrejo del rio – insjökräfta
Cangrejo – krabba
Chipirones – mindre bläckfisk, serveras ofta i sitt eget bläck, chipirones en su tinta
Chopitos – små bläckfiskar som oftast friteras hela
Centolla – spindelkrabba
Cigala – havskräfta
Fletán – hälleflundra
Gambas – räkor
Gallo – flundra
Langostinos – större räkor, tigerrräkor, scampi
Trucha – forell, laxforell
Langosta – hummer
Lenguado – sjötunga
Lubina – havsaborre
Mejillón – blåmussla
Merluza – kummel
Ostra – ostron
Percebes – långhals
Pez espada – svärdfisk
Pulpo – åttaarmad bläckfisk
Rape – marulk
Rodaballo – piggvar
Salmón – lax
Sardina – sardin
Sepia – stor tioarmad bläckfisk
Viera – pilgrimsmussla
Comments